Koupit nemovitost na hypotéku nebo s koupí ještě počkat? Správná otázka a my na ni známe odpověď.

Uvažuje o koupi nemovitosti formou hypotečního úvěru a nevíte, zda je teď vhodná doba? V roce 2021 byly sazby okolo 2,5% a realitní trh byl na svém maximu. Zájemci o koupi bydlení se obávali, že sazby se dostanou ke 3%, což se také stalo, ale nemělo to nikterak zásadní vliv na realitní trh. Ovšem od roku 2022 začaly sazby hypotečních úvěrů růst daleko zásadněji.

Koupit nemovitost na hypotéku nebo s koupí ještě počkat? Správná otázka a my na ni známe odpověď.

 

Tento článek je uveřejněn v září roku 2022, kdy úrokové sazby překračují sazbu 6% a podle všeho to stále není strop. Aktuální inflace přesahuje 16%, avšak sazby hypotečních úvěrů se tomuto percentilu zatím nepřibližují, což lze chápat tak, že růst sazeb není stále u konce.

Významný vliv na růst sazeb hypotečních úvěrů měla situace okolo pandemie covid-19 , která zasáhla většinu běžných lidí, ale i firem nejenom v naší republice, avšak všude na světě.

Mnoho analytiků předpokládalo již v roce 2020, kdy se k nám pandemie covid-19 dostala, že se situace výrazně podepíše na realitním trhu, avšak k došlo překvapivě k úplnému opaku. Ceny vystartovaly raketově vzhůru, daleko více než kdykoli předtím. Průměrná cena za metr čtvereční v Brně, kde autor článku společnost Spolehlivá realitka s.r.o. působí, byla 107.000,- Kč, u bytů do 30 m2 byla cena za metr 119.000,- Kč a u malých cihlových bytů v prestižních lokalitách (tedy na příklad v centru, Sadové či na Veveří) byla okolo 142.000,- Kč, což je dokonce více než v některých podobně velkých západních městech, například v Německu či Rakousku.

Byť se krátkodobě pandemie na poklesu cen nemovitostí nepodepsala, dlouhodobě se tak nyní děje. Česká národní banka, která reguluje trh spotřebitelských úvěrů v České republice, za účelem zajištění stability měny a její dlouhodobé udržitelnosti, základní sazby hypotečních úvěrů výrazně zvyšuje a tohle se na realitním trhu značně projevuje.

Z praxe autora tohoto článku brněnské realitní kanceláře Spolehlivá realitka s.r.o. vyplývá, že za období od 1.2.2022 do 10.6.2022 došlo k poklesu poptávajících klientů, tedy zájemců o koupi nemovitosti, o cirka 80%, což při průměrné poptávce na atraktivní nemovitost v roce 2021 okolo 20 zájemců za měsíc, činí nově číslo 4 zájemce za měsíc, z toho v průměru 50% zájemců požaduje slevu, zbylých 50% zájemců o nemovitost ztratí zájem či na hypoteční úvěr nedosahuje.

Ideální doba na prodej / pronájem nemovitosti je teď

Co z toho plyne? Pokud chcete zakoupit nemovitost a máte vlastní zdroje nebo nemáte problém po určitou dobu platit vyšší úrok bance, je teď lepší doba než kdykoli předtím.

Prodávající mají poměrně nereálné představy o nabízených cenách za jejich nemovitosti, což obvykle vyplývá z jejich postoje na začátku inzerce, tedy že na prodej své nemovitosti nespěchají. Jenomže čas plyne a tohle se dříve nebo později změní. A když nastane moment, když už prodávající na prodej své nemovitosti opravdu spěchají, jsou ochotní, ačkoli neradi, jít s cenou výrazně dolů a to není dobře, tedy alespoň pro prodávající, neboť to znamená mnohdy značnou ztrátu.

Ideální doba na prodej / pronájem nemovitosti je teď

Zkušenost Jana Malého, jednatele společnosti Spolehlivá realitka s.r.o. je taková, že největší zájem o prohlídku nemovitosti, potažmo o samotnou koupi, je vždy při zahájení spolupráce s prodávajícím. Poté zájem postupně opadá. Proto je vždy dobré cenu nemovitosti nastavit správně na začátku, aby prodej byl rychlý, efektivní a pokud možno za co nejvyšší cenu, versus neustále zlevňování, kdy se cena může po několika měsících dostat výrazně pod určité minimum stanovené vlastníkem.

Cílem je, aby si prodávající nechali poradit od realitních makléřů a dbaly jejich doporučení. Čím dříve pochopí, že došlo k výraznému propadu na realitním trhu, a nastaví tak na začátku spolupráce optimální cenu, tím dříve se realitní trh stabilizuje a opět nastartuje.

Rada pro kupující? Pokud chcete koupit nemovitost, ať už formou hypotečního úvěru či z vlastních zdrojů, je teď lepší doba než kdykoli předtím. Majitelé nemovitostí jsou ochotni o cenách diskutovat a poskytnout zajímavou slevu, strana kupující, bohužel pro vlastníka, je dnes ve velmi výhodné vyjednávací pozici.

Ideální doba na prodej / pronájem nemovitosti je teď

Názor autora tohoto článku je takový, že koupě nemovitosti v roce 2022 dává větší smysl než kdykoli předtím a to z důvodu značného propadu cen, zejména větších panelových bytů v krajských městech, zejména pak v Brně oproti velmi vysokým cenám z předchozího roku. Koupě z dlouhodobého hlediska jistě dává smysl a to i s hypotékou, ačkoli kupující bude platit dosti možná sazbu okolo 7% ročně nebo ještě více, dříve nebo později úrokové sazby jistě poklesnou a tudíž opět vystoupají ceny nemovitostí.

Realitní kancelář Spolehlivá realitka s.r.o. se zabývá prodejem a pronájem nemovitostí na Jižní Moravě, zejména v okrese Brno venkov a Brno město, maximální zaměření realitní kanceláře je vždy na spokojenost svých klientů. Nabídkou realitní kanceláře je také výkup nemovitostí, zejména pak menších bytů, garáží a domů v původním stavu za ceny až 98% cen tržních, což může být v dnešní době velmi výhodné, jelikož prodej při zprostředkování dnes běžně trvá 3-5 měsíců, kdy samotný výkup lze zrealizovat během pouhých 30 dnů a to při platbě z vlastních zdrojů realitní kanceláře.

V případě, že uvažuje o prodeji či pronájmu své nemovitosti, ale máte již svého zájemce o koupi, realitní kancelář Spolehlivá realitka s.r.o. Vám může nabídnout zajištění všech služeb okolo toho a to pouze za 2% z kupní ceny vč. DPH, což je přesně o 3% méně než je běžná výše provize

 

Zaujal Vás článek? Napište nám Váš názor